Mensen met een reumatische aandoening worden helaas vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk. In al deze gevallen kan acupunctuur een uitkomst zijn. Toch een klacht die niet in onze lijst voorkomt? Onze fysiotherapeuten verlenen naast standaard zorg ook gespecialiseerde behandelingen, neem voor de mogelijkheden contact op met Fysiotherapie Schmitz.

Oorzaken en onderdelen van (chronische) reuma

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen zoals acute reuma worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten maar ook slijmbeurs- en peesontstekingen behoren tot de categorie reumatische aandoeningen.

De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of te veel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan kan de klachten ook doen toenemen.

Wilt u toch nog meer weten over reuma en de beste behandeling krijgen, onze fysiotherapeuten leggen het u graag uit tijdens een eerste kennismaking, toch nog niet helemaal zeker, stuur dan een mailtje naar onze acupunctuur specialist Peter Paul Schmitz (pp.schmitz@fysiotherapieschmitz.nl)

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades, kan de acupuncturist deze gemakkelijk behandelen in een paar behandelingen.

 

Acupunctuur en beschadigde gewrichten

Door de behandeling met acupunctuur neemt de zwelling en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan helaas eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten.

Uw algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Bij acute aandoeningen zijn enkele behandelingen meestal voldoende. Bij chronische klachten zijn meerdere behandelingen nodig.

Is dat wel bewezen?

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het medicijngebruik vermindert en de levenskwaliteit verbetert. Zo hebben Chinese artsen ontdekt dat mensen die acupunctuur ondergingen na een knieoperatie in verband met reuma minder pijnstillers nodig hadden dan de groep die geen acupunctuur onderging. Dit is gepubliceerd in het blad Pain Medicine.

Ook interessant zijn de uitkomsten van het MAPPHS onderzoek, uitgevoerd door Madelèn Vernooij, NVA-acupuncturiste uit De Meern. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat pijnpatiënten die acupunctuur ondergingen na vier weken 44,5 % minder pijnmedicatie gebruikten.

De patiënten gaven zelf ook aan dat hun fysieke functies in het dagelijks leven met 33,2% verbeterden. De behaalde vooruitgang in de gezondheidsstatus hield aan op lange termijn (zestien weken). Wilt u het hele artikel lezen? Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice:   Measuring patient reported outcomes of Acupuncture treatment on Pain Patients Health Status

Beleef deze voordelen zelf en plan nu een behandeling.

BRON: De Telegraaf