Menu

Specialisaties

Hoofd-hals-kaak therapie

Ook voor aangezichts- en kaakklachten heeft Fysiotherapie Schmitz een gespecialiseerde fysiotherapeut. Daarnaast is hij/zij opgeleid voor het herkennen en handelen van mensen met een aangezichtsverlamming (vaak veroorzaakt door een virus in de aangezichtszenuw en/of een kaakoperatie).

 

Verschijnselen die kunnen wijzen op afwijkingen van het kauwstelsel en/of in het functioneren daarvan:

  • knappende, krakende kaakgewrichten
  • een beperkte mondopening of het zogeheten ‘op slot zitten’ van de onderkaak
  • oorpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeide, stijve, gespannen kauwspieren (vooral ’s ochtends bij het opstaan)
  • duizeligheid
  • pijn vóór het oor
  • een uitstralende pijn naar hoofd, nek en schouders

 

Een verstoorde functie van het kauwstelsel kan leiden tot bijvoorbeeld problemen bij het kauwen, gapen, afhappen van voedsel, praten, het openen van de mond, zingen of het bespelen van een muziekinstrument.

 

Therapie

Mogelijk leidt het advies om voorzichtig te zijn met grote bewegingen van de onderkaak (zoals geeuwen, zingen of het afbijten van grote hompen voedsel) al tot klachtenvermindering.

 

Verder zijn er specifieke technieken waardoor de patiënt leert zich goed te ontspannen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Ook dat kan meehelpen om verkeerde mondgewoontes, zoals klemmen en knarsen, te vermijden. Fysiotherapeutische training (zoals rek- en ontspanningsoefeningen voor de spieren) en medicijnen (spierontspanners of ontstekingsremmers) kunnen eveneens verlichting geven.

 

In overleg met de tandarts kan de fysiotherapeut een opbeetplaat adviseren. Dit op maat gemaakte plastic plaatje past over de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak. Het kan helpen bij het terugdringen van klem- en knarsgewoontes en dus ook van de pijn. Het dragen van een opbeetplaat is doorgaans slechts enkele weken of maanden nodig, en lang niet altijd 24 uur per dag.

 

We hebben op dit moment geen fysiotherapeut die deze verbijzondering heeft binnen onze praktijk.