Menu

Specialisaties

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie, ook wel lymftherapie genoemd, is een specifieke behandelmethode om lymfoedeem in arm of been te bestrijden. Deze therapie wordt toegepast om de omvang van het oedeem te verminderen en uitbreiding ervan te voorkómen. Om zo tot functieverbetering van spieren en gewrichten te komen of in elk geval tot behoud van de bestaande mobiliteit. Oedeemfysiotherapie bestaat uit een aantal onderdelen: voorlichting, manuele lymfdrainage, oefentherapie en het gebruik van hulpmiddelen zoals steunkousen, lymftaping en zwachtelen.

 

Klachten bij oedeem

(Lymf)oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht ten gevolge van een stoornis in het lymfesysteem. De zichtbare zwelling kan zich manifesteren in de ledematen, maar ook over het hele lichaam. Dit veroorzaakt vaak pijn en meestal ook verminderde mobiliteit van spieren en gewrichten.

 

Hoe gaat de behandeling?

Als bij een operatie lymfeknopen zijn verwijderd moet het vocht een andere afvoerroute zien te vinden. Door middel van oedeemtherapie wordt dit proces gestimuleerd. De oedeemtherapeut past manuele lymfdrainage toe, een massagetechniek die de vochtafvoer door het lichaam zelf bevordert. In combinatie met oefentherapie en compressietherapie streeft de oedeemtherapeut naar een optimaal resultaat.

 

Fysiotherapeuten

Mirjam Diepenmaat
Al 246 keer het laatste jaar beoordeeld door onze patiënten.
We zijn trots op onze patiënten tevredenheid van 9.6 op Mediquest.
Mediquest – Stimuleert inzicht en kwaliteit van zorg
Op Zorgkaart Nederland scoren we 9.4.