Psychosomatische therapie

Hoeveel mensen hebben er geen last van hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, buikpijn etc. zonder dat hiervoor een directe oorzaak aan te wijzen is? Deze ongemakken worden vaak afgedaan met opmerkingen als: ”het zal wel psychisch zijn”of “het zit tussen de oren”. Dat betekent dus dat ze er mee moeten leren leven. Maar is er werkelijks niks aan te doen?

De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings- of stressklachten. Spanningsklachten kunnen zowel van lichamelijke als geestelijke aard zijn. Er is sprake van spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of geestelijke overbelasting (stress). Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd; zich uitend in:

Lichamelijke klachten:
– vermoeidheid
– lichamelijke spanning en slecht kunnen ontspannen
– hoofd-, nek-, rug- en bekkenklachten
– onverklaarbare buikpijn
– onverklaarbare spier- en gewrichtspijnen
– benauwdheid en moeite met ademhalen
– druk op de borst en hartkloppingen.

Geestelijke klachten:
– lusteloosheid
– slecht of te veel slapen
– angstig en onzeker
– somberheid
– prikkelbaar, gejaagd zijn
– niet meer kunnen genieten of kunnen ontspannen
– geen zin in seks
– overmatig eten, alcohol- en medicijngebruik

De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de geestelijke klachten is niet altijd direct duidelijk. De lichamelijke klachten treden meestal op de voorgrond en hebben bij medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak opgeleverd.

Naast psychosomatische fysiotherapie is het ook mogelijk, middels fysiotherapie op haptonomische basis de patiënt/cliënt bewust te maken van de manier waarop degene omgaat met lichamelijke en geestelijke belastingen. Situaties waarin de mens blootgesteld wordt aan deze belastingen zijn o.a.:
– werkdruk
– emotionele gebeurtenissen
– relationele problemen
– conflicten
– verlies/rouw
– ernstige ziekte processen
– het leven van alle dag in al zijn facetten

Het omgaan hiermee kan leiden tot bepaalde patronen die dan weer kunnen leiden tot psychosomatische klachten. In eerste instantie is de patiënt/cliënt zich niet bewust van dat patroon. Het ontwikkelde patroon hoeft echter niet (altijd) tot problemen te leiden.
Aangezien het patroon aan het lichaam herkenbaar is heeft de therapeut de volgende aanknopingspunten:
– de houding
– de ademhaling
– de spier- en huidspanning
– het gesprek

Ontstaan er toch klachten dan kan de psychosomatische fysiotherapeut (al dan niet met behulp van fysiotherapie op haptonomische basis) samen met de patiënt/cliënt werken aan een herstel- en veranderingsproces.
Het doel van de psychosomatische therapie is:
– inzicht geven en vergroten
– veranderingsprocessen (geestelijk en lichamelijk) begeleiden
– leren ontspannen
– ademhaling en adempatroon bewustwording
– verhogen van de belastbaarheid
– geestelijk en lichamelijk grenzen leren stellen
– vertrouwen in het lijfelijk functioneren vergroten

De psychosomatische therapeut helpt u de balans weer terug te vinden tussen: belasting – belastbaarheid en spanning – ontspanning.

Psychosomatische therapie wordt bij Fysiotherapie Schmitz uitgevoerd door Evert Jan Hubertse.

Voor uitgebreide informatie over psychosomatische fysiotherapie verwijzen wij u naar de volgende site: http://www.psychosomatischefysiotherapie.nl/