Menu
Terug naar blogs
Geplaatst op 8 juni 2019
Ooracupunctuur en voeding bij ADHD
Auteur:

Naar:www.acupunctuur.nl

Ongeveer vier tot zes procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Heeft je kind moeite met plannen, organiseren en luisteren? Moeite met het scheiden van hoofd- en bijzaken? En kan hij lastig stilzitten, moeilijk ontspannen en is hij liever altijd bezig? Dat kan, ook voor je kind zelf, heel vermoeiend en lastig zijn. Met ADHD heeft je kind ook eigenschap-pen die juist later goed van pas komen. Ze hebben een bovengemiddeld sterk gevoel voor rechtvaardigheid en durven eerlijk te zijn. Ook voelen ze een grote mate van vrijheid.

Effect van voeding op ADHD
Onderzoek heeft aangetoond dat ADHD-klachten sterk kunnen afnemen bij kinderen die het RED-dieet (Restricted Elimination Diet) volgen: 60% van de kinderen viel buiten de criteria voor ADHD na het volgen van dit dieet. Het RED-dieet is een kortdurend fewfoods-dieet waarbij een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen wordt gegeten.

Meetbaar effect van het RED-dieet
In het onderzoek wordt met behulp van hersenscans (MRI) het effect van het dieet op de hersenfuncties onderzocht. Ook wordt vastgesteld wat het effect is op de micro-organismen in de darm en op allerlei factoren die gemeten kunnen worden in bloed, wangslijm, urine en ontlasting. Met het doel om biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of een kind met ADHD positief of negatief reageert op voeding.

Voeding om extremen af te vlakken
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het gebruikelijk om kinderen met druk gedrag of concentratiestoornissen andere voeding te geven. Op die manier vlakt extreem gedrag af. In de TCG kies je bij ADHD voor voeding die rust in je lijf en geest brengt.

Heeft je kind druk gedrag of een slechte concentratie? 
Geef hem of haar de volgende voedingsmiddelen. Die werken kalmerend en verbeteren de concentratie:

Granen en zetmeel: boekweit, zilvervliesrijst, tarwezemelen, haverzemelen
Groenten:
 alfalfa, selderij, sojabonen, aubergine, kokosnoot, komkommer, Chinese kool, courgette, olijf, radijs, witlof, wortels, bloemkool, witte kool,
bietjes, erwten.
Fruit:
 banaan, appel, mandarijn, vijg, ananas, pruim
Kruiden:
 fenegriek, soyasaus
Tussendoortjes:
 rijstwafel met alfalfa of met tuinkers, olijven

Wat je kind beter kan laten staan is suikerrijk, sterk bewerkt, gefrituurd of vet voedsel of cafeïnerijke producten, zoals energiedrankjes.

Ooracupunctuur
Het staat nog in de kinderschoenen, maar op steeds meer plaatsen wordt het NADA-protocol* ingezet bij kinderen met ADHD, autisme en bij pubers met gedragsproblemen. De behandeling bestaat uit het prikken van vijf specifieke acupunctuurpunten in één van de oren. Het zorgt voor minder driftbuien en nervositeit en voor betere cognitieve functies doordat de beide hersenhelften beter onderling communiceren.

Dr. Michael Smith heeft in 2000 onderzoek gedaan naar kinderen met ADHD. Sindsdien worden onder andere kinderen met ADHD vaak behandeld met goede resultaten. Op de website van NADA Zuid-Afrika kan je zien dat een kind na afloop van de therapie veel rustiger kan tekenen.

* NADA: National Acupuncture Detoxification Association protocol (VS), ook ingezet bij verslavingsproblematiek

Bij Fysiotherapie Schmitz bieden wij u de juiste acupunctuur bieden. Heeft u vragen of wilt u een behandeling bij een gespecialiseerde acupuncturist inplannen bel ons dan (telefoonnummer bovenin) of maak online een afspraak.

Maak een afspraak
Fit kids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen/jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De trainingen van 1 uur worden wekelijks gegeven door de kinderfysiotherapeuten Nancy Stokkers of Peter Paul Schmitz op onze locatie bij USA aan de Trompstraat. Meld je nu aan en ontvang gratis een leuke rugtas met mooie handdoek en bidon aangeboden door de stichting Fitkids !