Menu
Terug naar blogs
Geplaatst op 17 maart 2019
Voorkeurshouding: bewezen effect kinderfysiotherapie
Auteur:

Bij baby’s met voorkeurshouding

Bewezen effect kinderfysiotherapie (afgeplatte schedel)

‘Laat je baby op de rug slapen. Dat vermindert het risico op wiegendood.’ Vanaf eind jaren tachtig krijgen jonge ouders dit advies. En inderdaad is dankzij onderzoek en preventie de zuigelingensterfte die wordt toegeschreven aan wiegendood de laatste 25 jaar enorm afgenomen. Gelukkig maar!

De trotse ouders van Siebe* brengen deze waardevolle tip trouw in de praktijk. Maar nu krijgt hun zoontje langzamerhand een afgeplatte schedel. Als gevolg van zijn op deze manier ontwikkelde voorkeurshouding. Zo’n babyschedeltje is immers nog vrij zacht. Terecht wordt rugligging aanbevolen! Maar óók een afwisselend naar links en naar rechts gedraaid hoofdje hoort daar bij.

Een afgeplatte schedel is niet ernstig. Het ziet er alleen niet zo mooi uit. Is er sprake van een voorkeurshouding, dan kun je met kinderfysiotherapie veel bereiken. Samen met Siebe* en zijn ouders heb ik oefeningen gedaan en tips gegeven. Laat hem als hij op is ook eens op zijn buik liggen, uiteraard alleen onder toezicht. Leg speeltjes afwisselend links en rechts naast hem neer. En wissel Siebes* houding tijdens het voeden, verschonen en dragen. Opgelucht zijn de kersverse ouders nu de afplatting binnen korte tijd is verdwenen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat in vergelijk met het natuurlijk herstel, de zogenoemde ‘helmtherapie’ geen beter resultaat oplevert. Van een vroegtijdige behandeling door een kinderfysiotherapeut is het positieve effect inmiddels wél bewezen!

* Om privacyredenen is de naam Siebe verzonnen

Wij kunnen u helpen. Bel naar: 053 572 17 63 en onze kinderfysiotherapeuten kunnen u helpen.

Team kinderfysiotherapie Fysiotherapie Schmitz: Peter Paul Schmitz en Nancy Stokkers

Maak een afspraak
Fit kids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen/jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De trainingen van 1 uur worden wekelijks gegeven door de kinderfysiotherapeuten Nancy Stokkers of Peter Paul Schmitz op onze locatie bij USA aan de Trompstraat. Meld je nu aan en ontvang gratis een leuke rugtas met mooie handdoek en bidon aangeboden door de stichting Fitkids !