Menu

Rugklachten door Fysiotherapie Schmitz

Tussen de 60% en 80% van de volwassenen heeft rugklachten. Het is een verzamelnaam voor pijn in boven- en onderrug. Vervelende steken, pijnscheuten of verzuring in de rug verstoren uw ritme waardoor irritatie ontstaat. Als fysiotherapiepraktijk in Haaksbergen willen wij u tips en uitleg geven over rugklachten, de behandelingen en hoe pijn in de rug kan worden voorkomen.

Algemene of specifieke rugklachten?
Maak eenvoudig online een afspraak voor het behandelen van uw klacht.

Waar komen mijn rugklachten vandaan?

Rugklachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, stress of onvoldoende beweging van de spieren. Ook kan de balans tussen belasting van de spieren en rust verstoord zijn. Door te weinig afwisseling in de beweging en de aanspanning van de spieren kan er een verkrampt of stijf gevoel ontstaan. U krijgt het gevoel dat u niet stil kunt zitten en moet bewegen om de pijn in de rug weg te nemen. Zwangerschap of overgewicht zijn ook oorzaken waardoor rugklachten kunnen ontstaan. Door het gewicht aan de voorkant van uw lichaam moeten de rugspieren harder werken om de rug stabiel en in balans te houden. Hierdoor kunnen op den duur rugklachten ontstaan.

Moet ik mij zorgen maken?

Zorgen maken is een groot woord maar wanneer u met regelmaat of voor lange tijd rugklachten heeft kan de impact van klachten verder gaan dan alleen een vervelende pijn maar kan het ook bijvoorbeeld uw werk gaan beïnvloeden. Voorkom dat u op dit punt komt. Als u merkt dat de rugklachten aanhouden is het verstandig om een afspraak te maken bij ons in de praktijk in Haaksbergen. Wij zullen vragen stellen om de mogelijke oorzaken te achterhalen. Door gerichte behandelingen aan boven- en onderrug kunnen wij de pijn verzachten of wegnemen. Loop daarom niet te lang door met rugklachten en neem contact met ons op.

Behandelingen voor rugklachten en voorkomen van de klachten

Bij een behandeling voor rugklachten proberen wij eerst te achterhalen waardoor het is ontstaan. Door massage en oefeningen proberen wij vervolgens de spieren op de specifieke plek te laten ontspannen. Met oefeningen op de praktijk en thuis kunnen de rugklachten verder worden aangepakt. Afhankelijk van de specifieke rugklachten zullen wij een schema maken waarmee de belasting van de rug geleidelijk wordt opgebouwd en de rug weer volledig belastbaar wordt zonder pijnklachten. Het is belangrijk om de oefeningen met regelmaat te doen, ook al is de pijn weg. Door de oefeningen te blijven doen versterkt u de rug en voorkomt u dat rugklachten sneller terugkomen.

In veel gevallen kunt u rugklachten voorkomen. Voldoende rust, regelmatig bewegen en vaker ontspannen zijn de belangrijkste factoren. Onbewust bent u druk in huis, op het werk of met een hobby en zit of staat u langere tijd in dezelfde huiding. Door per dag minimaal 30 minuten te bewegen stimuleert u de spieren. Afhankelijk van uw huidige beweegpatroon kan dit al een wandeling door de wijk zijn of een rondje door het park. Wees bewust van de bewegingen die u maakt en voorkom situaties waarbij u de rug in een gekke positie belast. Hier valt uiteraard zwaar tillen ook onder.

 

 

Houd de rug soepel en versterk de spieren

In de huidige tijd zijn veel mensen thuis aan het werk, hierbij wordt vaak vergeten om de werkplek goed in te richten en om bewust te zijn van de risico’s op rugklachten. Hiervoor geven we u graag een aantal tips om klachten te voorkomen. Deze tips zijn niet alleen voor thuiswerken van toepassing maar kunnen op kantoor of tijdens het uitvoeren van een hobby helpen tegen het ontstaan van rugklachten.

  • Sta regelmatig op en loop rond. Een telefoontje van een klant, collega, familielid of vriend is een mooi moment om even rond te lopen.
  • Wissel regelmatig van zit plek. Computerwerk moet natuurlijk van achter een bureau maar stukken lezen of bijvoorbeeld een boek kan ook makkelijk een keer op de bank of aan de tafel in de tuin of op het balkon.
  • Gebruik voor een goede houding achter de computer een los toetsenbord en een losse muis waardoor het scherm of de laptop op armlengte afstand kan staan. Plaats de bovenkant van het scherm op ooghoogte met bijvoorbeeld stapelboeken of een laptopstandaard. Dit voorkomt naar beneden of boven kijken met het hoofd waardoor klachten in de nek of bovenin de rug kunnen ontstaan.

Bij fysiotherapie Schmitz werken verschillende therapeuten die specialist zijn in het behandelen van algemene en specifieke rugklachten. Neem contact met ons op zodra u last krijgt van klachten. Hoewel voorkomen beter is dan genezen doen wij ons best u zo snel mogelijk weer de oude te laten voelen.

Heeft u vragen? Stel ze aan ons.

Contact

Fit kids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen/jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening.

De trainingen van 1 uur worden wekelijks gegeven door de kinderfysiotherapeuten Nancy Stokkers of Peter Paul Schmitz op onze locatie bij USA aan de Trompstraat.

Meld je nu aan en ontvang gratis een leuke rugtas met mooie handdoek en bidon aangeboden door de stichting Fitkids !