Menu
Terug naar blogs
Geplaatst op 8 maart 2019
Schouderklachten II
Auteur:
Schouderklachten

*informatief*

In de eerste column over schouderklachten heb ik iets verteld over de slijmbeursontsteking, nu zal ik wat dieper ingaan op de peesontsteking.

Als je kijkt naar de bouw van de schouder dan valt het op dat de schouder kop ongeveer 3 keer zo groot is als de schouderkom. Om de kop in de kom te houden wordt zij omgeven door een gewrichtskapsel. Dit is een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel ligt een aantal spieren die de kop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad (manchet) en worden gezamenlijk de rotator cuff genoemd. De rotator cuff moet de kop van de bovenarm tijdens alle bewegingen in de kom houden.

Een peesontsteking (tendinopathie) is een ontsteking, irritatie of beschadiging van de pees. Pezen zorgen voor de aanhechting van spieren aan de botten. Om de pees zit een soort vlies en de pees ligt in een koker (peesschede) waar deze soepel in kan bewegen. Deze peesschede kan ontstoken raken (peritendinitis), wat gepaard kan gaan met een krakend geluid (crepiteren). Wanneer de pees zelf beschadigd is, wordt van tendinopathie gesproken.
Een tendinopathie in de meeste gevallen een vorm van overbelasting. Mensen met dit soort klachten hebben over het algemeen een actieve levensstijl en/of dagelijkse werkzaamheden waar herhaalde bewegingen gemaakt worden.

Een peesontsteking gaat vaak samen met het ervaren van pijn. De pijn is vaak precies aan te wijzen en bevindt zich meestal in de buurt van een gewricht. In het begin stadium doet de pijn zich voor na een zware inspanning en zal langzaam minder worden. Bij aanhoudende belasting van de pees neemt de pijn toe. In het volgende stadium zal de pijn ook tijdens een normale bezigheid, op het werk of bij het sporten voelbaar zijn. Breidt deze fase zich verder uit dan treedt de pijn ook in rust op en wordt het bewegen van het gewricht steeds moeilijker en pijnlijk zijn. Tevens kan het gewricht gezwollen zijn als de ontsteking zich uitbreidt naar dit gewricht.

Wat te doen bij een peesontsteking?

  • rust houden met de aangedane arm maar geen absolute rust
  • 3 x daags 15 minuten koelen (plastic zakje met wat ijsklontjes en water op de pijnlijke plek leggen)
  • medicamenteuze behandeling (injectie) door huisarts of specialist
  • snelle behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut

Ik hoop dat naar aanleiding van beide columns duidelijk is geworden wat de meest voorkomende schouderklachten zijn, hoe ze herkend kunnen worden en hoe ze het best behandeld kunnen worden. Zo weet u wat er achter uw klacht schuilt.

Indien U op deze column wilt reageren mail me dan op p.schmitz@fysiotherapieschmitz.nl of bel ons op 053 572 17 63.

Met gezonde groeten,

Peter Paul Schmitz, lid schouder netwerk twente

 

Maak een afspraak
Fit kids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen/jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De trainingen van 1 uur worden wekelijks gegeven door de kinderfysiotherapeuten Nancy Stokkers of Peter Paul Schmitz op onze locatie bij USA aan de Trompstraat. Meld je nu aan en ontvang gratis een leuke rugtas met mooie handdoek en bidon aangeboden door de stichting Fitkids !  
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-139713244-6');