Acupunctuur

Tegenwoordig is acupunctuur niet meer weg te denken uit onze gezondheidszorg en een groot aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt acupunctuur dan ook (bijna) volledig. De acupuncturist moet dan wel aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Een verwijzing van een huisarts of specialist is vaak niet eens nodig.

Fysiotherapie Schmitz bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten en een acupuncturist. Het voordeel van zo’n team-samenstelling is dat de oosterse gezondheidsprincipes kunnen worden vertaald naar de westerse en omgekeerd. Binnen onze praktijk worden, indien gewenst, de behandelingen fysiotherapie en acupunctuur gecombineerd.

Omdat de westerse geneeskunde niet altijd een bevredigende oplossing biedt, gaan steeds meer mensen op zoek naar een andere benadering van hun ziekte of kwaal. De traditionele Chinese geneeskunde bestaat uit: acupunctuur, oefeningen, massage technieken en het gebruiken van Chinese kruiden.
Acupunctuur is reeds eeuwenoud en berust op het principe om de energie weer in balans te brengen. In ons lichaam functioneert een netwerk van onzichtbare energiebanen. Door dunne naaldjes te plaatsen of door massagetechnieken op speciale plaatsen toe te passen, is het mogelijk energieën te versterken of in balans te brengen. Bij klachten en ziekte is de energiebalans namelijk verstoord.

 

Kinderacupunctuur
Bij de behandeling van kinderen gebruikt de acupuncturist speciale naalden of drukpuntmassage waarbij de kans op pijn minimaal is. Het is opvallend dat kinderen vaak sneller reageren op een behandeling met acupunctuur dan volwassenen. De volgende klachten kunnen met acupunctuur goed behandeld worden: chronische oorontsteking, allergie klachten, bedplassen, verminderde weerstand, astma, voedingsintoleranties, AD(H)D en functionele pijnklachten (dit zijn klachten die geen medische oorzaak hebben bijv. hoofd- of buikpijn.)

 

Stoppen met roken
Bij de behandeling voor het stoppen met roken d.m.v. acupunctuur hebben we 1 behandeling van 45 minuten nodig. De behandeling is erop gericht om zowel de lichamelijke als de geestelijke afhankelijkheid van nicotine op te heffen. Soms werken we met zogenaamde verblijfnaalden om een nog langduriger effect te bereiken.

 

Gewichtsverlies
Als mensen willen afvallen is de minimale periode van behandelen 3 maanden, omdat we naar niet meer dan 1 kilogram gewichtsverlies per week streven. Dit is belangrijk omdat er anders te veel afvalstoffen uit het vetweefsel vrijkomen en het zogenaamde jojo-effect sneller kan optreden. De behandeling bestaat uit een bewegingsprogramma, een dieet en acupunctuur.

 

Pijnklachten van rug, knie, heup of andere lichaamsdelen
Bij de behandeling van pijnklachten is acupunctuur volgens wetenschappelijk onderzoek meer dan efficiënt gebleken. De pijnactiviteit in de hersenen nam na het behandelen met acupunctuur met 60 a 70 procent af. ( H.J. Lee neuroradiologie van de universiteit van New Jersey)

 

Hoofdpijnklachten
De acupuncturist behandelt met name die vorm van hoofdpijn die het gevolg is van (spier) spanningen en hoofdpijn die herhaaldelijk optreedt, de beruchte migraine. Uit ervaring blijkt dat er meestal na 4-6 behandelingen al verbetering optreedt.

 

Het hebben van weinig energie, vaak veroorzaakt door allerlei psychische en/of emotionele spanningen
In combinatie met haptonomie (en eventueel met behulp van een bewegingsprogramma) is acupunctuur een goede aanvulling om ons welbevinden te verbeteren. Acupunctuur zorgt er immers voor dat er een zo optimaal mogelijke balans ontstaat in de energiehuishouding.

Natuurlijk is het bovenstaande slechts een kleine opsomming van de klachten die we kunnen behandelen met acupunctuur. Voor specifieke informatie echter kunt U altijd even bellen of mailen.

Klik voor algemene informatie over acupunctuur, en voor vergoedingen door uw zorgverzekeraar op: www.acupunctuur.nl

De acupuncturist bij Fysiotherapie Schmitz is Peter Paul Schmitz. Hij is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Ook heeft Peter Paul een speciale opleiding gevolgd voor het behandelen van kinderen.