Menu

Specialisaties

Fysiotherapie en ouderen

Vergrijzing

Nederland vergrijst. Volgens de toekomstverwachtingen is in 2020 meer dan 20% van de bevolking 65+! Dit zal alleen maar toenemen. Ongeveer 20% van deze 65-plussers heeft problemen met zijn beweeglijkheid. Terwijl van de overige ouderen bekend is dat ze er een onvoldoende actieve leefstijl op na houden. De fysiotherapeut is dé expert op het gebied van ‘bewegend functioneren’ en daarom de meest aangewezen persoon om ouderen daarbij behulpzaam te zijn.

 

Geriatrische fysiotherapie

Het geven van fysiotherapie aan ouderen vraagt om zeer specifieke kennis en kunde. Pas na het volgen van een gedegen, drie jaar durende opleiding mag iemand zich geriatriefysiotherapeut noemen.

 

De geriatriefysiotherapeut heeft inzicht in verouderingsprocessen en vooral bij ouderen voorkomende lichamelijke aandoeningen. Zijn kennis van medicijngebruik, onderzoek- en behandelvormen is helemaal toegespitst op de oudere mens.

 

In particuliere praktijken zien we een duidelijke stijging van geriatrische hulpverlening. Gezien de toenemende vergrijzing heel verklaarbaar. Veel ouderen blijven immers – vaak tot op hoge leeftijd – zelfstandig wonen. Met hun klachten komen ze dus bij de particuliere fysiotherapeut.

De geriatriefysiotherapeut biedt hulp bij:

  • alle klachten aan het bewegingsapparaat (zoals de rug, knie, pols etc.)
  • problemen met dagelijks functioneren (zoals opstaan uit de stoel, lopen etc.)
  • herstel na een operatie (bijvoorbeeld een nieuwe heup)
  • conditietraining bij hartklachten, hoge bloeddruk, suikerziekte
  • problemen na een beroerte
  • advisering over bewegen en voeding

 

Wat geriatrie fysiotherapie betreft is Fysiotherapie Schmitz een samenwerking aangegaan met Buurtzorg Haaksbergen. Dit betekent dat er gebruik kan worden gemaakt van elkaars expertise. Als Buurtzorg Haaksbergen het nodig acht kan de organisatie op korte termijn een beroep doen op de geriatriefysiotherapeut van Fysiotherapie Schmitz. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met twee ergotherapeuten die op verzoek kunnen worden ingeschakeld.

Bekijk ook deze website voor meer informatie:

www.belife.nl

 

Fysiotherapeuten