Menu

Specialisaties

Kinderfysiotherapie

Wat doet een kinderfysiotherapeut?                                               

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Het kan hierbij gaan om achterstand in de bewegingsontwikkeling, om problemen met motorische vaardigheden of om pijnklachten aan het bewegingsapparaat (pijnlijke knieën, enkels of achillespezen komen veel voor tijdens de groei). Advies over verantwoorde lichamelijke belasting en medical taping hebben vaak al een positief effect. Voor een optimaal resultaat werkt Fysiotherapie Schmitz samen met andere disciplines. Onder meer logopedisten, podotherapeuten, diëtisten, kinderpsychologen, jeugdartsen, huisartsen, intern begeleiders, kinderartsen en medisch specialisten.

 

De kinderfysiotherapeut heeft aandacht voor alle voorwaarden (motorisch, sociaal, emotioneel en cognitief) die van essentieel belang zijn voor een goede interactie tussen het kind en diens ouders.
Denk bijvoorbeeld specifieke gedragskennis over ASS, AD(H)D en PDD-NOS, over hechtingsproblematiek, verstandelijke beperkingen, dyslexie, Down-syndroom, concentratieproblemen, etc.

 

Voorkeurshouding en afgeplatte schedel                          

Van nature is tijdens de eerste levensmaanden de schedel van een baby zacht. Slaap- en speelhouding kunnen van invloed zijn op de vorm van het hoofdje.  Daarom is het verstandig om slaap- en speelhouding af te wisselen. Daarmee voorkom je het ontwikkelen van een zogeheten voorkeurshouding. Een sterke voorkeurshouding kan ertoe leiden dat het hoofdje aan één kant een afplatting krijgt. Als gevolg hiervan kan het hele lichaam té veel dezelfde houding gaan aannemen. En dat kan de ontwikkeling van het kind nadelig beïnvloeden. Door middel van adviezen en oefeningen kan de kinderfysiotherapeut zo’n voorkeurshouding corrigeren.

 

Sensorisch integratie probleem

Onze zintuigen sturen informatie naar onze hersenen, waardoor we kunnen we zien, ruiken, voelen, horen, proeven én onze houding waarnemen. Als de hersenen deze informatie niet goed verwerken, is er sprake van een sensorische integratiestoornis. Een kind heeft dan moeite om op een goede manier te reageren op alledaagse prikkels. Dat kan zich uiten in het onjuist interpreteren van informatie, het té sterk waarnemen van prikkels of het niet weten hoe te reageren op prikkels. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld woedeaanvallen of ongepast gedrag. Maar ook in reacties als het nauwelijks tot niet waarnemen van prikkels of het vermijden ervan. Er kan angst ontstaan bij het kind. Via een vragenlijst kan de kinderfysiotherapeut de wijze van prikkelverwerking analyseren en inzichtelijk maken. Zodat de behandeling optimaal kan worden afgestemd op de prikkeltolerantie van het kind.

Voor meer info: www.sensomotorische-integratie.nl .

 

Inspanningsklachten

De kinderfysiotherapeut kan kinderen met inspanningsklachten, zoals bij astma en dysfunctioneel ademhalen, helpen met het aanleren van een juiste ademhaling, zowel bij rust als inspanning.

 

Fitkids
Fitkids, dat is heerlijk sporten en bewegen voor kinderen die wat moeite hebben met hun motoriek. Er wordt getraind in een groepje, onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut. Deze stelt voor elke deelnemer een persoonlijk bewegingsprogramma op. Dit is gericht op lekker bewegen en het verbeteren van de conditie en fitheid. Om daarna mee te kunnen doen bij een échte sportvereniging.  Soms is er sprake van specifieke klachten. Ook deze zijn door middel van gericht bewegen en oefenen te verbeteren of zelfs compleet te verhelpen.
Kijk voor meer informatie op www.fitkids.nl .

 

PodoFysio spreekuur voor kinderen
Dit speciale spreekuur wordt gezamenlijk verzorgd door kinderfysiotherapeut Peter Paul Schmitz en een podotherapeut van Podotherapiepraktijk Wender. Dit spreekuur is bedoeld voor klachten als onder meer een pijnlijke hiel, enkel, scheenbeen of achillespees.  Ook bij problemen rond de kindervoet, waaronder een afwijkend looppatroon, kun je terecht op dit spreekuur.

 

Voor uitgebreide informatie over de kinderfysiotherapie verwijzen wij u naar de website van de NVFK (Nederlandse vereniging voor kinderfysiotherapie).

 

 

Fit kids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen/jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening.

De trainingen van 1 uur worden wekelijks gegeven door de kinderfysiotherapeuten Nancy Stokkers of Peter Paul Schmitz op onze locatie bij USA aan de Trompstraat.

Meld je nu aan en ontvang gratis een leuke rugtas met mooie handdoek en bidon aangeboden door de stichting Fitkids !